Home
Rigshospitalet

Kunne du tænke dig at være med i et forskningsprojekt, som kan forbedre forståelsen af, hvad der sker i hjernen, når man har OCD? Så kan du blive frivillig forsøgsdeltager i vores projekt!

Forskningsprojektet, som foregår i et samarbejde mellem Rigshospitalet og Cambridge Universitet, handler om et stof i hjernen, som hedder serotonin. Vi vil gerne undersøge hvilken rolle serotonin spiller ved dannelsen af uhensigtsmæssige vaner (også kaldet kompulsiv adfærd), som det ses hos patienter med OCD. Vi ved fra allerede eksisterende forskning, at serotonin er involveret i kompulsiv adfærd, men det er endnu ikke klarlagt præcist hvordan.

For at undersøge dette nærmere bruger vi et lægemiddel kaldet Escitalopram, som øger serotoninindholdet i hjernen, og som bl.a. anvendes til at behandle svær OCD. Vi vil undersøge forskellige hjernefunktioner ved at lave hjerneskanninger og neuropsykologisk undersøgelse.

Vores håb med dette projekt er, at få en bedre forståelse af, hvordan og hvorfor øget serotonin i hjernen kan hjælpe patienter med OCD. Den forståelse vil vi få ved at lære mere om de mekanismer i hjernen, der er involveret i OCD, og hvordan medicin som Escitalopram påvirker disse mekanismer.

Projektet varer i alt ca. fem uger. I fire af ugerne vil du enten få placebo eller Escitalopram som tablet. Du vil i alt skulle møde op på Rigshospitalet fem eller seks gange til undersøgelse. Spørgeskemaer besvares hjemme hos dig selv. Daglig træning af motorisk vane på en app ca. 15 minutter om dagen.

Vi søger personer, som lever op til flg. kriterier:

 • Alder: 18-70 år
 • Dansktalende
 • Opfylder ICD-10 diagnostiske kriterier for OCD, og OCD er primærdiagnosen
 • Ikke i aktuel medicinsk- eller terapeutisk behandling for OCD
 • Ikke gravid eller ammende
 • Intet alkohol- eller stofmisbrug
 • Ingen aktuel eller tidligere neurologisk- eller alvorlig somatisk sygdom
 • Intet hovedtraume eller hjernerystelse med bevidstløshed i mere end 2 minutter.

Er du interesseret, så kontakt os på 3445 4284 eller . Du kan læss mere om vores forskningsgruppe på www.nru.dk.

Venlig hilsen
Neurobiologisk Forskningsenhed (NRU) på Rigshospitalet / Psykiatrisk Center København (PCK) / Cambridge University

Har du en tendens til at gentage visse handlinger eller tanker, eller til at tjekke ting igen og igen? Kunne du tænke dig at være med i et forskningsprojekt, som kan forbedre forståelsen af, hvad der sker i hjernen, når man har OCD eller har en tilbøjelighed til tvangshandlinger og/eller tvangstanker? Så kan du blive frivillig forsøgsdeltager i vores projekt!

Forskningsprojektet handler om et signalstof i hjernen, som hedder serotonin. Vi vil gerne undersøge hvilken rolle serotonin spiller for dannelsen af tvangshandlinger og tvangstanker, som det bl.a. ses hos personer med OCD. Vi ved fra allerede eksisterende forskning, at serotonin er involveret i kompulsiv adfærd, men det er endnu ikke klarlagt præcist hvordan.

For at undersøge dette nærmere bruger vi et lægemiddel kaldet Escitalopram, som øger serotoninindholdet i hjernen, og som bl.a. anvendes til at behandle svær OCD. Vi vil undersøge forskellige hjernefunktioner ved at lave hjerneskanninger og neuropsykologisk undersøgelser.

Vores håb med dette projekt er, at få en bedre forståelse af, hvordan og hvorfor øget serotonin i hjernen kan hjælpe patienter med OCD. Den forståelse vil vi få ved at lære mere om de mekanismer i hjernen, der er involveret i OCD, og hvordan medicin som Escitalopram påvirker disse mekanismer.

Projektet varer i alt ca. fire uger. Du vil enten få placebo eller Escitalopram som tablet. Du vil i alt skulle møde op på Rigshospitalet fem eller seks gange til undersøgelse. Spørgeskemaer besvares hjemme hos dig selv. Du skal også træne en motorisk vane på en app ca. 10 minutter om dagen. Du vil gennemgå en grundig lægeundersøgelse samt få tilsendt et billede af din hjerne efter hjerneskanningen. Forsøgsdeltagere som oplever tidvise tvangshandlinger og/eller -tanker, hvor det viser sig at være tilstrækkeligt til at leve op til kriterierne for en OCD-diagnose, vil gennem deltagelse ikke få en officiel diagnose, medmindre dette ønskes.

Læs mere om oplevelsen af at være med i forsøget nedenfor.

Vi søger personer, som lever op til flg. kriterier:

 • Har OCD som primærdiagnose eller Oplever tvangshandlinger og/eller tvangstanker fra tid til anden eller mere
 • Alder: 18-70 år
 • Dansktalende
 • Ikke i behandling med samtaleterapi eller lægemidler
 • Ikke gravid eller ammende
 • Intet alkohol- eller stofmisbrug
 • Ingen hjernesygdomme eller alvorlig somatisk sygdom
 • Ikke tidligere oplevet hjernerystelse med bevidstløshed i mere end 2 minutter.

Er du interesseret, så gør venligst én af følgende to ting:

Hvis du har OCD som primærdiagnose: Kontakt os på 35454284 / 35456741 eller .

Hvis du er uden OCD-diagnose men med tilbøjelighed til tvangshandlinger og/eller tvangstanker: Udfyld venligst vores indledende spørgeskema, https://survey.nru.dk/index.php/827533?lang=da. Vi kontakter dig snarest muligt, såfremt du egner dig til projektet.

Til information indgår der også raske deltagere i projektet. Disse rekrutteres via vores hjemmeside. Du kan læse mere om vores forskningsgruppe på www.nru.dk.

Venlig hilsen
Neurobiologisk Forskningsenhed (NRU) på Rigshospitalet / Psykiatrisk Center København (PCK) / Cambridge University

Professor
Gitte Moos Knudsen
Leder af NRU
Læge
Clas Winding Christensen
Leder af Angst- og OCD-teamet, PCK
Psykolog, PhD-studerende
Sophia Armand
NRU
Psykolog
Sara Kerstine Kaya Nielsen
PCK
Professor
Trevor W. Robbins
Leder af Klinisk Neurovidenskabeligt Institut, Cambridge Universitet


Citat fra Britt, tidligere deltagende OCD-patient:
”Der var et klart overblik over, hvordan de forskellige dage skulle foregå samt hvad der skulle ske. Jeg var altid i selskab med en fra projektgruppen, som guidede mig de steder jeg skulle hen samt forklarede mig, hvad det næste var der skulle ske. De var alle rolige og opmærksomme og jeg fik en følelse af, at de oprigtigt var nysgerrige og åbne for hvem jeg var.

Selve den neuropsykologiske undersøgelse var super spændende og udfordrende og lige noget for et konkurrencemenneske som mig. Det var sjovt at prøve de mentale opgaver, som stillede krav til en og det gav en sejrsfølelse, at jeg kunne det til trods for min OCD.

Jeg ville helt bestemt gøre det igen, hvis muligheden var der.”